Krzysztof Kołodziejczyk
dr hab. inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
K52, Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-3817-5140
OBSZARY BADAWCZE
- Waloryzacja produktów odpadowych przetwórstwa owoców i warzyw.
- Pozyskiwanie fitokomponentów z surowca roślinnego.
- Oznaczanie składników metodami wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).
- Oznaczanie pierwiastków metodami AAS.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- ISAFRUIT Increasing fruit consumption through a transdisciplinary approach leading to high
quality produce from environmentally safe, sustainable methods. Projekt nr 016279 KE w
ramach 6PR, 2006-2010. Kierownik zadań badawcztch T 3.4.1 Assessment of pomace as
source of phytocomponents, oraz T 3.4.2 Extraction and purification of polyphenols and
dietary fibre from pomace, w pakiecie roboczym WP 3.4 Dietary fibre and fruit
phytocomponents concentrates for enrichment of processed fruit and food products - Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców
z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa
zdrowotnego. Projekt nr N312 360139. 30.09.2010 – 29.09.2013 - Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli
i polioli – NCN Opus 5, Grant nr 2013/09/B/NZ9/01806. 2014-2016. - Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy POIR.01.01.01-00-0910/20-00
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Koordynator Erasmus+ na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności
- Członek Rady Kierunku Studiów: Biotechnologia, Biogospodarka Zrównoważona, Ekotechnologie i Bioprocesy oraz Industrial Biotechnology.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Prezes Oddziału Łódzkiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności