Radosław Gruska
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
K52, Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-9144-7235
OBSZARY BADAWCZE
- Chemiczne podstawy technologii cukru.
- Wykorzystanie buraków cukrowych i ubocznych produktów przemysłu cukrowniczego.
- Pomiary i automatyka w przemyśle spożywczym.
- Wykorzystanie spektroskopii FT-IR i chemometrii w przemyśle spożywczym
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- Projekt inwestycyjno-badawczy nr POIG.02.01.00-10-171/09: „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym - miejsce realizacji: Instytut Chemicznej Technologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, kierownik zadania, okres realizacji: 03.07.2012 – 31.12.2015r.
- Projekt badawczy „Exopolymers in Sugar Processing” finansowany przez ESST (European Society for Sugar Technology), realizowany w latach 2015 – 2017.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Zastępca ds. technicznych kierownika Specjalistycznego Laboratorium Analityki Cukrowniczej PŁ
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Wiceprzewodniczący koła naukowego STC przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności